Juridikpodden

Vi spelar in i Högsta Domstolen! Det är huvudförhandling i målet Blake Pettersson mot staten. I strid med regeringsformen blev Blake av med sitt medborgarskap och nu vill han ha skadestånd av staten. Ideell skada ersätts enligt huvudregeln bara vid brott, men det finns undantag; praxis som gett enskilda rätt till skadestånd för ideell skada på grund av kränkningar av Europakonventionen har utvecklats genom HD:s försorg. Mårten går igenom utvecklingen och tippar vad utgången i målet blir.

Annat om HD: Här är kaffet kärvt och mjölken av tveksam kvalitet. När Mårten hämtar påtår upptäcker han att kaffet är varmt som tusan och överväger att stämma HD för det. Göran Lambertz kommer upp för trappan för att återlämna en bok till bibblan samt hämta idrottsutrustning. Tove ber honom hälsa till Juridikpodden. Han hälsar till Juridikbloggen. Tove rättar honom inte pga justitieråd.

Annat om avsnittet: Mårten är irriterad på Jimmie Åkesson och Tove tipsar om Moa Gammels nya podd Genier där bland andra Anna Odell medverkat, (och berättat om sina erfarenheter när hon arbetade på sitt examensprojekt ”Okänd kvinna”. Kan hennes uttalanden om läkaren utgöra förtal?) Och sist MEN INTE MINST. Juridikpodden växer. TACK till våra sponsorer Gernandt&Danielsson, Familjens Jurist och Advokatfirman Lindahl.

Direct download: S03E04_-_2014-03-18_22.17.m4a
Category:general -- posted at: 5:51pm EDT

Efter en orimligt låg diskussion om sista avsnittet av Paradise Hotel etablerar vi dokusåpaavtalet som en självständig avtalsrättslig kategori. Vi diskuterar Östersunds tingsrätts dom om arbetsgivares ansvar för allvarlig mobbing (målet heter B 2863-11 ifall man vill läsa). Vi tar en lyssnarfråga om vad som händer när nu Thomas Quick inte längre ska betraktas som skyldig till de brott han tidigare var dömd för, kan det då vara förtal att diskutera hans eventuella skuld? Mårten förklarar hur juridiken kring förtal i de här situationerna kan "göda sitt eget ekosystem". Spännande stuff! 

OCH - ni har väl inte missat att Mårten utsetts till Sveriges tredje mäktigaste akademiker?! Grattis Mårten!!!

Direct download: S03E03_-_2014-03-03_23.29.m4a
Category: -- posted at: 5:46pm EDT

1